Анатолій Костюх: якщо місцева влада недофінансувала будівництво майданчиків, то це буде відображено в звіті ТСК

Сьогодні, 12 березня, відбулось виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо вивчення теми будівництва футбольних полів зі штучним покриттям в рамках програми у 2017-2018 роках.

ІА «Центр новин» взяло інтерв’ю в Голови ТСК Анатолія Костюха після виїзного засідання комісії.

Картинки по запросу "анатолій костюх"

Він пояснив, що ТСК  провела засідання на якому було прийнято рішення розділитись за напрямками роботи.

«Зокрема, ми разом з Володимиром Захарченком та Ігором Кривошеєвим (члени ТСК) поїхали на об’єкт, який знаходиться на вул. Йорданській, 22а. Там два навчальних заклади. Згідно даними Мінрегіонбуду, на ці об’єкти були передбачені кошти в рамках державної програми. Один майданчик, був профінансований в 2017 році і він збудований, там тренуються, проводять фізкультурні заняття. Це на території однієї із шкіл. Що стосується школи №233, то поки не добудований майданчик, але проводиться будівництво. Тому, ми будемо пояснювати, чи цей майданчик відноситься до програми фінансування (2017-2018 рр. – ред.)? Є декілька програм, які перетинаються. Є ще місцеве співфінансування. Ми також були на Драгоманова, 9 а. На цій території  є збудований майданчик», – розповів Костюх.

Скільки ще майданчиків планують оглянути члени ТСК?

Всі члени ТСК матимуть змогу відвідати в майже усіх регіонах України майданчики. Подивимось їхній стан, і потім будемо подавати запити до місцевих органів влади, щоб розібралися, кому належить майданчик, хто є підрядником? Підрядником не завжди є ФФУ Продакшн, є ряд інших організацій, які також фігурують в матеріалах ТСК.  В нас виникають питання, чому саме зараз починається будівництво майданчиків, а не було побудовано раніше?!

Тут є питання до місцевої влади, чому саме зараз виділили кошти на будівництво майданчиків?

Якщо зараз будують, або добудовують майданчики, які мали бути добудовані, то це добре. ТСК не просто так працює.

Наступного тижня продовжимо засідання Комісії. Карантин нам не до чого. Нас не цікавлять масові заходи. Ми перевіряємо тільки стан майданчика.

Сьогодні член ТСК Григорій Мамка на сторінці у Facebook зазначив, що побував на майданчиках по вул. Драйзера, 40-Б та Сабурова, 14, м. Києва? На його думку, майданчики не добудовані ФФУ структурами. В нас є інформація, що ці об’єкти не відносяться до будівництва програми 2017-2018 рр., і мають бути здані в експлуатацію тільки в 2020 році?

ТСК цікавлять питання, чи відносились ці майданчики до програми 2017-2018 рр. Якщо не відносились, і влада будує майданчик в 2020 році, то ТСК це питання не цікавить. Якщо майданчик не відноситься до даної програми, то претензій і зауважень у нас нема і не може бути. Григорій Мамка побачив на об’єктах, що там відбувається будівництво. Напевно він буде розбиратися, що це за майданчики. Якщо майданчики не відносяться до програми, ми їх не будемо включати в звіт.

Під час підготовки інтерв’ю була оприлюднена заява «ФФУ Продакшн» про те, що оглянуті об’єкти членом ТСК Г. Мамкою не мають стосунку до програми будівництва 2017-2018 років, і замовлення на їх будівництво чи реконструкцію компанія не отримувала.

Чи члени ТСК, які приїхали на збудований майданчик, запитували документацію на будівництво в директорів шкіл?

В усіх директорів шкіл немає документації на руках. Майданчики будували відділи освіти за рішенням місцевих органів влади, а також за рішення ВР, яка проголосувала за цю програму.

Всі майданчики збудовані в 2017 – 2018 роках будувалися спільно з місцевими бюджетами, по кожному з майданчиків присутній місцевий бюджет. Будували місцеві органи. Всі тендери виконувались органами місцевої влади за кошти виділені з місцевих бюджетів.

У нас є договори, які надали в Мінрегіонбуді, серед них є об’єкти, де ми були сьогодні. Звичайно, ми будемо витребовувати документи в місцевих органах. Вже направлено ряд листів до місцевих органів влади кожної області щодо надання документів по ряду об’єктів, які будувалися в рамках програми. Ми не можемо охопити всі об’єкти, але по 200 майданчиках будуть документи.

Якщо місцева влада недофінансувала будівництво майданчиків, то це буде відображено в звіті ТСК. Якщо на майданчах, які не є темою ТСК будуть виявлені факти порушень, то ми будемо надавати відповідні матеріали правоохоронним органам.

По фотографіям не можна судити про стан будівництва майданчиків. Мені потрібний звіт депутатів. Зараз інформація опрацьовується, по всіх майданчиках інформації наразі ще немає.

Коли наступне засідання ТСК? Чи буде відкритим для журналістів?

Засідання ТСК відкрите. Ми  продовжимо роботу в приміщенні наступного тижня. Можливо засідання буде в середу, або п’ятницю, потрібно уточнити графік ВР. Ми проведемо засідання ТСК тоді, коли оглянемо достатню кількість майданчиків.

ІА “Центр новин”