Половину бюджету за фільм про Керченський міст отримала сім’я головного редактора RT

Фонд боротьби з корупцією російського опозиціонера Олексія Навального опублікував нове розслідування, в якому стверджується, що головний редактор російського телеканалу RT Маргарита Симоньян, її чоловік Тигран Кеосаян і їх родичі заробили 46 мільйонів рублів на фільмі про будівництво Росією переходу через Керченську протоку.

У розслідуванні вказується, що велика частина з цих грошей була поза конкурсом виділена з російського бюджету.

Загальний бюджет фільму, за підрахунками Навального і співробітників його фонду, склав 154 мільйони рублів. З них 100 мільйонів було виділено з державного бюджету. Ще до виходу фільму «Російська служба Бі-бі-сі» з’ясувала, що це було зроблено на прохання першого заступника керівника адміністрації президента Олексія Громова після того, як Фонд кіно відхилив заявку на фінансування в рамках конкурсу. Ще 54 мільйони, за даними Навального, були отримані від структур Аркадія Ротенберга, чиї компанії будували міст.

Із загального бюджету фільму, з’ясував Навальний, безпосередньо Симоньян, Кеосаян і члени їх сім’ї отримали приблизно 30%.

Маргарита Симоньян – 9,1 мільйона рублів (автор сценарію)

Тигран Кеосаян – 13,9 мільйона (режисер)

Олександра Кеосаян, дочка Тиграна від першого шлюбу – 4 мільйони (помічник режисера)

Давид Кеосаян, брат Тиграна – 8 мільйонів (генеральний продюсер)

Лаура Кеосаян, дочка Давида – 755 тисяч (актриса)

Едмонд Кеосаян, син Давида – 4 мільйони (лінійний продюсер)

Юнона Глотова, дружина Едмонда Кеосаяна – 6,1 мільйона (виконавчий продюсер)

Олена Хмельницька, колишня дружина Тиграна Кеосаяна – 184 тисячі (актриса)

При цьому всі інші актори, що знімалися у фільмі, сумарно отримали тільки 10 мільйонів рублів, відзначає Навальний.

За даними ФБК, творці фільму отримали додаткові 54 млн рублів «гранту на розвиток культури» від СМП Банку Аркадія Ротенберга. Компанія мільярдера будувала Керченський міст. Раніше представник Ротенберга запевняв, що бізнесмен «не надавав фінансову допомогу» авторам картини.

Симоньян і її сім’я поки не коментували розслідування Навального.

Раніше повідомлялося, що російський фільм “Кримський міст. Зроблено з любов’ю!” не отримував фінансування з російського бюджету. Проект “Кримський міст” зібрав в кінотеатрах 70 мільйонів рублів за держпідтримки в 100 мільйонів рублів.

Раніше російська служба BBC повідомила, що фільм «Кримський міст» отримав фінансування від російського Фонду кіно без конкурсу. Міністр культури Росії Володимир Мединський спростовував цю інформацію.