G20 спрямують $ 5 трлн на економіку для подолання фінансових наслідків пандемії

Країни “двадцятки” спрямують більше $ 5 трлн доларів в світову економіку для подолання фінансових наслідків пандемії коронавіруса. Про це йдеться в підсумковій заяві саміту глав держав G20, що відбувся в четвер у форматі відеоконференції.

“В даний час ми робимо термінові і рішучі заходи для підтримки наших економік, – наголошується в документі. – Ми спрямовуємо більше $ 5 трлн в світову економіку в рамках цільової фіскальної політики, економічних заходів і гарантій щодо протидії соціальним, економічним і фінансовим наслідків пандемії”.

Країни “двадцятки” виступатимуть єдиним фронтом в боротьбі проти пандемії коронавіруса, головними пріоритетами стануть порятунок життів людей, захист їхніх доходів і робочих місць, збереження фінансової стабільності, відновлення зростання.

“Безпрецедентна пандемія коронавіруса – це сильне нагадування про наш взаємозв’язок і вразливість. Вірус не дотримується кордонів, – йдеться в заяві. – Ми твердо маємо намір виступати єдиним фронтом проти цієї спільної загрози”.

“Ми маємо намір не шкодувати жодних зусиль, щоб захистити життя людей, їх доходи і робочі місця, відновити фінансову стабільність, перезапустити економічний ріст і стати ще сильнішими після пандемії. Необхідно звести до мінімуму порушення в торгівлі і в виробничих ланцюжках, а також надати допомогу всім країнам, які її потребують “, – йдеться в заяві.

У ньому підкреслюється, що країни “двадцятки” мають намір “зробити все, що буде потрібно для подолання пандемії, працюючи у взаємодії зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародним валютним фондом (МВФ), Світовим банком (СБ), ООН та іншими міжнародними організаціями”.

Лідери також висловили “подяку і підтримку” лікарям і всім працівникам систем охорони здоров’я, “які знаходяться на передньому краї боротьби з пандемією”.

Крім того, лідери Групи двадцяти готові оперативно реагувати надалі і робити додаткові кроки, які знадобляться для боротьби з поширенням нового коронавіруса.

“Ми знаходимося в готовності оперативно реагувати і робити подальші дії, які будуть потрібні. Ми висловлюємо готовність зібратися знову, якщо цього вимагатиме ситуація”, – наголошується в документі.

Також, лідери країни “Групи двадцяти” домовилися про виділення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) коштів для боротьби з пандемією коронавіруса.

“Ми зобов’язуємося надавати негайно ресурси в Фонд реагування солідарності ВООЗ …”, – наголошується в комюніке.

“Ми закликаємо всі країни, міжнародні організації, приватний сектор, благодійні організації та приватним особам внести вклад в ці зусилля”, – йдеться в заяві.

Лідери країни “Групи двадцяти” домовилися вживати заходів з протидії пандемії коронавіруса спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), Міжнародним валютним фондом (МВФ), ООН та іншими міжнародними організаціями.

“G20 мають намір робити все необхідне, щоб подолати пандемію спільно з ВООЗ, МВФ, групою Світового Банку, ООН та іншими міжнародними організаціями”, – йдеться в заяві.