Сторони конфлікту в Ємені через пандемію коронавірусу погодилися припинити вогонь

Сторони конфлікту в Ємені підтримали заклик генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша припинити вогонь, щоб захистити цивільне населення від пандемії коронавірусу.

Уряд Ємену, повстанці хусити і Саудівська Аравія сьогодні вітали ініціативу глави всесвітньої організації, який трьома днями раніше закликав до ”негайного загального припинення вогню” в усьому світі для захисту цивільного населення в районах конфліктів від руйнівних наслідків пандемії, повідомляє Deutsche Welle.

Згода трьох сторін єменського конфлікту була досягнута в п`яту річницю втручання військової коаліції, очолюваної Саудівською Аравією, в громадянську війну в цій країні. Однак жодна зі сторін не висунула конкретних пропозицій про те, як реалізовуватиметься процес припинення вогню.

Досі в Ємені не було зареєстровано жодного випадку зараження коронавірусом нового типу. Базове медичне обслуговування в країні розвалилася через багаторічні бойові дії. Експерти побоюються катастрофи, якщо пандемія пошириться на Ємен.
З 2015 року в Ємені триває війна між військами президента Абда Раббо Мансура Хаді, які підтримує Саудівська Аравія, Об`єднані Арабські Емірати та інші арабські держави, і повстанцями хуситами, яких підтримує Іран. Під час конфлікту вбито десятки тисяч людей, більшість з яких, за даними гуманітарних організацій, цивільні особи.