Кандидат на міністра енергетики лобіювала знижку на газ для Ахметова

Колишня генеральний директор Директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та навколишнього середовища Ольга Буславець у жовтні 2019 року була одним з розробників проекту постанови Кабміну, якою пропонувалося надати ТОВ «ДТЕК Східенерго» ціну на газ нижчу від ціни продажу «Нафтогазом» населенню та іншим  захищеним споживачам (ПСО) на 46%-69%.

Про це свідчить проект постанови уряду та пояснювальна записка до нього, які є в розпорядженні «Наших грошей». Під  поданням до Кабміну пояснювальною запискою до проекту стоїть підпис Буславець, пишуть Наші гроші.

   

В пояснювальній записці вказано, що вироблена за газу за ринковою ціно електроенергія Луганської ТЕС перевищує граничну ціну на електроенергію на Ринку на добу наперед і не покривають собівартість виробництва. А тому було запропоновано встановити пільгову ціну на газ для приватної компанії. Ринкова ціна тоді коливалась в діапазоні 4-5 тис грн, тобто майже вдвічі дорожче.

Однак уряд Гончарука рішення не прийняв цю постанову про надання знижок на газ «ДТЕК Східенерго». Хоча попередній уряд Гройсмана літом 2019 року приймав подібне рішення на користь Ахметова.

В кінці липня 2019 року Луганська ТЕС, яка належить ТОВ «ДТЕК Схеденерго», заявила про перехід на вугілля для виробництва електроенергії через неотримання квот на транспортування антрациту з російських шахт Ріната Ахметова. Після того було розроблено проект постанови уряду про те, щоб державний НАК «Нафтогаз» продавав природній газ компанії «ДТЕК» по спеціальній ціні 2895 грн. за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, тарифів на транспортування та розподіл природного газу).

Постанову уряд Володимира Гройсмана з подачі тодішнього міністра Ігоря Насалика прийняв 14 серпня. Вона почала діяти «заднім числом» з 29 липня, строк дії було заплановано до 1 травня 2020 року. Тоді ж «Нафтогаз» заявив, що постачання Луганській ТЕС газу, ціна на який на 40% дешевша від ціни для населення, принесе держкомпанії збитки в серпні в розмірі 120 млн грн.., а в зимовий період вони складуть 250-300 млн грн. на місяць.

Через день після прийняття рішення про пільгу ДТЕК – 16 серпня, уряд Гройсмана своє рішення відмінив.

Нагадаємо, «ДТЕК Східенерго» починаючи з лютого 2020 року взагалі несанкціоновано та безоплатно відбирає газ «Нафтогазу» для Луганської ТЕС. Борги за нього склали понад 318 млн грн. Окрім цього ДТЕК не заплатив «Нафтогазу» за інші поставки газу ще 707 млн грн.

Раніше «Українські новини» повідомили, що кандидатуру Ольги Буславець на пост міністра запропонував голова уряду Деніс Шмигаль, який до призначення в Кабмині з 2017 року працював на керівних посадах в «ДТЕК Західенерго» та Бурштинській ТЕС. Уряд Шмигаля вже прийняв рішення по вугіллю та електроенергії, від яких найбільшим вигодонабувачем є компанії Ріната Ахметова.

В поданій перед звільненням декларації про доходи в період з 1 січня по 10 лютого 2020 року Ольга Буславець вказала заплату в сумі 354 тис грн., що більше третини її доходу за попередній рік.