США та НАТО підтримують майбутнє членство України в Альянсі

«Сполучені Штати та союзники НАТО залишаються відданими безпеці та стабільності Чорноморського регіону», – заявило представництво США при НАТО за результатами конференції міністрів країн-членів Альянсу, що відбулась в режимі телеконференції 2 квітня.

«Підтримка майбутньому членству в НАТО Грузії та України залишається незмінною», – йдеться далі в заяві, пише Голос Америки.

В заяві наголошується, що НАТО продовжуватиме:

  • Спільні навчання з Грузією та Україною
  • Присутність у Чорноморcькому регіоні
  • Підтримку територіальної цілісності обох країн

Вперше у засіданні засіданні міністрів НАТО 2 квітня участь взяв і представник Північної Македонії – країни, яка лише цього тижня стала тридцятим членом Альянсу.

Велика частина засідання була присвячена питанням ролі НАТО в подоланні епідемії коронавірусу. Все ж безпека в Європі залишається в центрі увагу Альянсу. Про це напередодні заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

Задача НАТО – забезпечити, щоб «криза в охороні здоров‘я не стала кризою в сфері безпеки», заявив генсекретар.

«Незважаючи на те, що Росія закликала призупинити навчання, ми бачимо, що їх військова діяльність продовжується на нормальному для сезона рівні», – заявив Столтенберґ. Він відзначив істотну російську присутність у Північному морі.

Проводячи навчання наприкінці березня, вважає Столтенберґ, Росія прагнула продемонструвати свою боєготовність незважаючи на COVID-19.

Коментуючи питання стримування агресії Росії, під час брифінгу 2 квітня, Столтенберґ наголосив, що НАТО продовжує місії в Східній Європі та країнах Балтії.

Він також повідомив, що очільники зовнішньополітичних відомств країн-членів Альянсу погодили новий пакет підтримки для України і Грузії.

”Ми вирішили ще більше поглибити наше партнерство з Україною і Грузією, в тому числі за допомогою навчань у стратегічному регіоні Чорного моря”, – заявив Столтенберг.

Він підкреслив, що також йдеться про спільну роботу у протидії гібридним формам ведення війни і про зусилля з обміну радіолокаційними даними про рух у повітряному просторі з тою метою, щоби зробити повітряний простір безпечним для усіх.

Столтенберг уточнив, що погоджений пакет підтримки передбачає воєнні навчання і отримання доступу до більшої кількості освітніх програм Альянсу.

За його словами, обмін радіолокаційними даними повинен сприяти покращенню розуміння діяльності у повітряному просторі в регіоні.

”Це ще один крок, ще один елемент дуже міцного і довготермінового партнерства між НАТО і Україною”, – сказав він.