США внесли ультранаціоналістичний рух в Росії у список терористичних організацій

США внесли у список терористичних організацій російський ультранаціоналістичний рух під назвою в оригіналі «Русское имперское движение» («Російський імперський рух»), а трьох його лідерів визнало «терористами» – це Станіслав Воробйов, Денис Гарієв і Микола Трущалов.

Координатор Держдепартаменту США з питань боротьби із тероризмом Нейтан Сейлз 6 квітня назвав цей крок «безпрецедентним», заявивши, що у руху «безневинна кров на руках».

У Держдепартаменті вказують, що рух, який позиціонує себе як «російську православну національно-патріотичну і монархічну організацію», прагне відновити самодержавну монархію в Росії і оголосити її моноетнічною державою, класифікуючи як «російський народ» росіян, українців і білорусів.

За даними Сейлза, «Російський імперський рух» має свої відділення в Санкт-Петербурзі, Москві та Нижньому Новгороді, а його військове крило, «Імперський легіон», проводить навчання з рукопашного бою, бойових мистецтв та надає інші види бойової підготовки.

«У серпні 2016 року два підданих Швеції їздили в Санкт-Петербург і пройшли 11-денну напіввоєнізовану підготовку, надану «Російським імперським рухом». Через кілька місяців ці чоловіки і ще одна людина здійснили серію терористичних атак в шведському місті Гетеборг. У листопаді 2016 року ці фірми підірвали бомбу поруч з кафе», – сказав Сейлз і додав, що пізніше ці особи заклади бомбу у таборі для розміщення біженців.

Нападники були пізніше затримані силовиками у Швеції. Прокурор, який займався їх справою, за словами Сейлза, звинуватив «Російський імперський рух» в тому, що він радикалізував цих осіб і провів з ними тренінг, який і дозволив здійснити атаки.

Хоча «Російський імперський рух» не вважається спонсорованим Кремлем, він відкрито набирав бійців для поповнення лав підтримуваних Росією бойовиків, які борються проти Збройних сил України на Донбасі.

У вересні президент США Дональд Трамп підписав указ, який розширив санкції на боротьбу з тероризмом, дозволивши застосовувати визначення тероризму до груп, які проводять навчання бійців, що здійснюють дії терористичного характеру. Це означає, що тепер Міністерство фінансів США може занести в чорний список таку організацію і заблокувати її майно або активи у США.

Радіо Свобода