Вчені заявили про зв’язок летального результату від коронавірусу з екологією

Ризик летального результату від зараження новим коронавірусом значно вище у пацієнтів, які проживають в зонах з високим рівнем забруднення повітря, випливає з недавнього дослідження, опублікованого на сайті Гарвардського університету.

Як наголошується в дослідженні, широко відомий несприятливий вплив твердих частинок на дихальну і серцево-судинну систему. Виходячи з цього, вчені припустили, що цей вплив може також посилити симптоми COVID-19 і збільшити ризик летального результату у пацієнтів, заражених коронавірусом.

Вчені зібрали і проаналізували дані про екологічні умови більш ніж в трьох тисячах округах США, де проживає близько 98% населення країни.

“Довгостроковий вплив забруднення повітря підвищує вразливість (організму – Ред.) і збільшує ризик найбільш несприятливих наслідків захворювання COVID-19”, – йдеться в дослідженні.

Як зазначається, навіть незначне збільшення забруднення повітря (у співвідношенні один грам на кубічний метр) може призвести до 15-відсоткового зростання смертності від коронавірусу серед заражених, які проживають у регіоні.

Таким чином, вважають вчені, необхідно посилити контроль за якістю повітря з метою скоротити забруднення атмосфери. В іншому випадку можна очікувати подальшого приросту летальних випадків, говориться в дослідженні.