Екс-посли США виступили за повернення Криму Україні

Три колишніх американських посла в Києві – Стівен Пайфер, Джон Гербст і Вільям Тейлор у публікації у виданні NPR запропонували чинити тиск на Росію, щоб повернути Крим Україні.

За твердженням авторів звернення, розпал завданих збитків громадському здоров’ю, світовій економіці, внаслідок COVID-19 може надати несподівану можливість як для вирішення єдиної гарячої війни в Європі, так і для вирішення проблеми посягання російського президента Володимира Путіна на міжнародні норми поведінки.

Колишні американські посли зауважили, що оскільки поширення коронавірусу і падіння цін на нафту все більше тиснуть на Кремль, Сполучені Штати і їх союзники повинні запропонувати скасувати міжнародні санкції проти Росії, якщо Путін припинить свої військові дії в Україні. “Президент Трамп і конгрес можуть просувати інтереси Америки і всього світу, зробивши сміливий крок, щоб сприяти припиненню цієї війни. Адміністрація Трампа і конгрес повинні скористатися цим відкриттям”, – вважають посли.

За їх словами, з тих пір як Росія вторглася в Крим і Донбас України в 2014 році, російські війська і їх місцеві довірені особи вбили 14 000 українців у східних областях України – Донецьку і Луганську. “Очолювані Росією сили періодично загострюють боротьбу, останній раз – у лютому. Війна продовжує завдавати шкоди російським інтересам, європейській і Західній безпеці – і світу, керованому законами, а не силою зброї”, – підкреслили посли.

Міжнародне співтовариство виступило проти атак Москви економічними та іншими санкціями, які з 2014 року сприяли зниженню темпів зростання російської економіки на 1% щорічно. Ціна на сиру нафту, що є опорою російської економіки, зараз досягла 18-річного мінімуму. На частку викопного палива припадає понад 60% російського експорту.

Посли наголошують, що глобальна рецесія, яка насувається, завдасть ще одного удару по російській економіці. Зараз, як ніколи, Росія потребує відпочинку від санкцій. Дійсно, Путін використовував свій виступ минулого тижня на віртуальному саміті групи 20, щоб закликати до припинення всіх міжнародних санкцій. Він назвав полегшення санкцій “гуманітарною проблемою” у світлі пандемії COVID-19.

“Як ясно показала двопартійна політика США, вихід Росії з її дорогої війни на території України – це спосіб домогтися скасування санкцій. Угода про виведення військ звільнила б ресурси як в Росії, так і в Україні для боротьби з вірусом”, – зазначають посли.

У той час як багаторічна дипломатія, спрямована на припинення війни в Україні, зайшла в глухий кут, тепер уже поштовх на високому рівні з боку Сполучених Штатів може вийти з цього глухого кута. Криза з коронавірусом може дати Кремлю розумну підставу для згоди, закликають посли.

За твердженням авторів звернення, у тісній співпраці з лідерами Німеччини, Франції та України Президент Трамп повинен запропонувати президенту Путіну припинити бойові дії, повернути Донбас і міжнародний кордон під суверенітет України, а також зняти санкції, введені проти Росії за її вторгнення на Донбас.

“Якби Путін захотів піти з Криму, то можна було б зняти й інші санкції, введені проти цієї незаконної анексії. Але основні санкції спрямовані проти агресії Москви на Донбасі, і захід може зняти їх, зберігши санкції проти Москви за захоплення Криму”, – підкреслили посли.

Основи Угоди, заявили дипломати, були встановлені в ході так званих Мінських переговорів між Україною, Росією і організацією з безпеки і співробітництва в Європі: “Це припинення вогню, перевірене ОБСЄ виведення російських військ, повернення кордону під український контроль, місцеві вибори і деяка децентралізація процесу прийняття рішень у всіх українських адміністративних регіонах”.

“Для забезпечення безпеки на Донбасі під час цього процесу одна з ідей полягає в тому, щоб мати спільні патрулі національної української поліції та місцевої поліції, які все ще працюють на окупованому Донбасі. Цей механізм міг би контролюватися ОБСЄ і щоб допомогти забезпечити справедливі і безпечні вибори повинен бути підкріплений міжнародною миротворчою місією. Ці миротворчі сили будуть санкціоновані Радою Безпеки Організації Об’єднаних націй і очолюватися нейтральною державою. Ключовою вимогою було б те, щоб український міжнародний кордон з Росією контролювався миротворцями, а не, як зараз, російськими військовими”, – заявили екс-дипломати.

У Вашингтоні президенту Трампу потрібна підтримка Конгресу, щоб зняти санкції з Росії, і багато хто в Конгресі справедливо скептично ставляться до того, що Кремль буде діяти сумлінно. Але двопартійний консенсус, який ввів ці санкції в першу чергу, повинен дозволити їх ретельно обумовлене зняття.

Президент Трамп, за підтримки українського президента Володимира Зеленського, повинен бути в змозі переконати Конгрес зняти санкції проти Донбасу, чітко розуміючи, що вони будуть знову введені, якщо Путін відмовиться від домовленостей.

Ці ж умови повинні були б підкріпити консенсус між Сполученими Штатами, їх європейськими партнерами і союзниками по НАТО. За двопартійної та трансатлантичної підтримки президент Трамп зможе безпосередньо взаємодіяти з президентом Путіним.

Загрози для здоров’я та економіки, пов’язані з коронавірусом, підштовхнули парламент України минулого тижня до просування спірних реформ з продажу землі і банків, необхідних для отримання найважливіших кредитів від Міжнародного Валютного фонду. Росія, яка протягом декількох місяців придушувала вірусну загрозу, наслідувала приклад інших країн, жорстко обмеживши пересування людей зі своїх будинків.

“Особливо під час пандемії, це безумство для очолюваних Росією сил і українців вбивати один одного. Агресія Кремля повинна бути припинена. Зараз всі країни повинні зосередитися на боротьбі з коронавірусом, а не на своїх сусідах”, – резюмували екс-дипломати.