Знайдено препарат, що пригнічує коронавірус за дві доби

Антипаразитарний препарат івермектин має противірусну дію і здатний пригнічувати розмноження SARS-CoV-2 в клітинних культурах до 48 годин, з’ясували вчені з австралійського університету Монаша і Королівського госпіталю в Мельбурні.

Отримані висновки опубліковані у виданні Antiviral Research.

У лабораторних умовах дослідники проаналізували дію івермектину на інфіковані коронавірусом клітини, куди вони додали ліки через дві години після зараження. Виявилося, що завдяки одній дозі препарату через 24 години кількість вірусної РНК знижується на 93%, а через дві доби — більш ніж на 99%.

“Через 48 годин цей ефект збільшився до 5000-кратного зниження вірусної РНК в оброблених івермектином клітинах порівняно з контрольними зразками. Це вказує на те, що застосування цього препарату призвело до втрати практично всього вірусного матеріалу”, — йдеться в роботі.

При цьому за час експерименту івермектин не надав токсичного впливу на зразки.
Вчені сподіваються, що їх робота допоможе почати дослідження для застосування ліків у випадках зараження коронавірусом. На їхню думку, івермектин може допомогти знизити вірусне навантаження SARS-CoV-2, запобігти розвитку ускладнень при захворюванні і обмежити передачу інфекції від людини до людини.