Вчені з’ясували причини появи вірусів

Вчені пов’язали знищення дикої природи людиною з появою і поширенням нових інфекційних захворювань.

Про це йдеться в дослідженні наукового журналу Royal Society Publishing.

У матеріалі йдеться, що в першу чергу віруси атакують тварин, але часто можуть мутувати і пристосуватися для життя в організмі людини.

Виникнення нових смертельних вірусів відбувається через вимушене переміщення популяцій тварин, викликане полюванням, занепадом довкілля та урбанізацією.

Вчені визначили, що найчастіше епідемія поширюється через ссавців. Зокрема, домашня худоба наділяє у вісім разів більше вірусів людину, ніж представники дикого середовища. Типовими переносниками зоонозних інфекцій також назвали кажанів, гризунів і приматів.

Незважаючи на те, що урбанізація і діяльність людини зменшили різноманітність тварин на планеті, деяких видів стало дуже багато.

Це, зокрема, кажани, які добре адаптувалися до поведінки людини.

“Нам потрібно знайти способи безпечного співіснування з дикими тваринами, оскільки від них виходить загроза зараження”, – сказала епідеміолог Крістіна Джонсон з Каліфорнійського університету в Дейвісі (США).

У березні американські вчені заявили, що панголіни є проміжними носіями при передачі вірусу SARS-CoV-2 від кажанів до людини. Фахівці прийшли до такого висновку після вивчення генома вірусів, виявлених у легенях хворих панголінів.