Журналісти подали скарги в ЄСПЛ на рішення ФСБ заборонити їм в’їзд до Криму

Українська журналістка Альона Савчук і фотограф Аліна Смутко подали скарги до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) на рішення ФСБ заборонити їм в’їзд на територію анексованого Криму.

Про це Крим.Реалії розповів адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Заєць.

«Ці справи цікаві тим, що, по-перше, ставлять питання про порушення свободи слова в контексті численних заяв про те, що Росія не допускає журналістів на окуповану територію і приховує те, що там відбувається. Тобто ця історія про заборону на в’їзд – це вже не просто гучні заяви, а конкретний факт. І ці заборони не можуть мати під собою жодних інших підстав, крім як журналістська діяльність Альони та Аліни», – зазначив адвокат.

Адвокат також зазначив, що розглядаючи скарги журналісток, ЄСПЛ доведеться відповісти на питання про територіальну приналежність Криму.

«Свобода пересування – це право, яке гарантоване другою статтею четвертого протоколу Конвенції про захист прав людини та основних свобод. Це право гарантоване кожному, хто на законних підставах перебуває на території країни в межах цієї країни. У цих скаргах, крім іншого, ставиться питання про свободу пересування. Йдеться про те, що Росія забороняє громадянам України заїжджати на окуповану територію цієї країни. Таким чином, розглядаючи ці скарги Європейського суду, доведеться давати відповідь на питання: «Чий Крим?». Інакше кажучи, суду доведеться відповісти: в цих випадках (Альони та Аліни – ред.) друга стаття четвертого протоколу Конвенції застосовується чи ні?» – пояснив адвокат.

Заєць також зазначив, що позиція Росії в суді, швидше за все, буде такою, що для збереження громадської безпеки та порядку потрібно обмежувати присутність журналістів на окупованій території.

Зазначимо, що до заборони на в’їзд до анексованого Криму Альона Савчук та Аліна Смутко в тому числі співпрацювали з редакцією Крим.Реалії.

Нагадаємо, в 2019 році фотографу Аліні Смутко, яка співпрацює з Крим.Реалії, заборонили в’їзд до анексованого Росією Криму.

У листопаді 2018 року російська ФСБ до 2028 року заборонила українській журналістці Альоні Савчук в’їжджати до Криму і сусідньої Росії. Вона розповіла, що їй заборонили в’їзд згідно з пунктом 1 частини 1 статі 27 Федерального закону про порядок в`їзду і виїзду з Росії ( «З метою забезпечення обороноздатності чи безпеки держави або громадського порядку, або захисту здоров’я населення»).

Відзначимо, після анексії Криму Росією на початку 2014 року між материковою Україною і півостровом проліг формально адміністративний, але фактично – справжній кордон. У Херсонській області на адмінкордоні з Кримом працюють три контрольні пункти в’їзду/виїзду – «Каланчак», «Чонгар» і «Чаплинка».