МЗС звернеться до Морського трибуналу щодо компенсації за захоплення моряків

Україна підготувала меморандум у Міжнародний морський трибунал проти РФ у справі про незаконне затримання трьох кораблів ВМС і 24 членів їхніх екіпажів.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Єнін в ефірі телеканалу Україна 24.

“Буквально до кінця цього тижня, саме 22 травня цього року, ми плануємо подачу меморандуму в Міжнародний морський трибунал проти Російської Федерації у справі проти незаконного затримання трьох кораблів Військово-морського флоту і 24 членів їхніх екіпажів”, – зазначив Єнін.

Він додав, що Україна буде вимагати від РФ моральної і матеріальної компенсації для українських моряків.

“Безумовно, ми досліджували найкращі світові практики, в тому числі практику Європейського суду із прав людини, і ми, безумовно, на максимальному рівні будемо вимагати компенсацію збитку нашим морякам, причому як матеріальної, так і компенсації їхніх моральних збитків”, – уточнив заступник міністра закордонних справ.

Єнін підкреслив, що міністерство працює над кейсами проти Росії в повному обсязі, і жоден процес не призупинено.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російський спецназ у районі Керченської протоки затримав три українські судна: буксир Яни Капу і малі броньовані артилерійські катери Бердянськ і Нікополь.

Російська сторона звинуватила 24 членів екіпажів кораблів у “незаконному перетині кордону”.

У травні 2019 року Міжнародний трибунал ООН із морського права постановив, що Росія повинна звільнити українських моряків і передати Україні захоплені судна.

Вони повернулися 7 вересня 2019 року в рамках взаємного звільнення утримуваних осіб між Україною та РФ. А 18 листопада Москва повернула кораблі.