США оголосили про вихід з Договору про відкрите небо

Президент США Дональд Трамп заявив, що Москва не дотримується Договору про відкрите небо.

Москву викрили у скоєнні багатьох поганих вчинків, зазначив Трамп, розмовляючи з журналістами перед тим, як відправитися в Мічиган. Президент додав, що наявні проблеми будуть вирішені.

Раніше, адміністрація президента США Дональда Трампа поінформувала міжнародних партнерів про рішення вийти з Договору про відкрите небо.

У повідомленні говориться, що Білий дім обґрунтував своє рішення систематичними порушеннями договору з боку Росії. Формальний вихід з договору, згідно з умовами, відбудеться через 6 місяців.

Договір, учасниками якого на даний момент є 34 країни, був укладений десятки років назад з метою підвищення довіри і запобігання конфліктам. Відповідно до договору було здійснено понад 1500 польотів. Кожна країна зобов’язується зробити всю свою територію доступною для розвідувальних польотів, однак Росія обмежила доступ в деякі райони.

Минулого місяця демократи з комітетів з міжнародних відносин і збройним силам Палати представників і Сенату написали лист Трампу, заявивши, що вихід з договору похитне відносини з європейськими союзниками.

Раніше, 16 колишніх високопоставлених представників оборонних відомств Європи підписали заяву на підтримку договору, зазначивши, що вихід з нього США стане ударом по міжнародній безпеці і похитне міжнародні угоди з контролю над озброєннями. Особи, які підписали заяву, закликали Вашингтон переглянути рішення про вихід з договору.

За словами високопоставлених представників адміністрації, минулої осені Трамп розпорядився провести перегляд витрат і переваг, пов’язаних з Договором про відкрите небо. За підсумками перевірки було встановлено, що США більше не зацікавлені в участі в договорі.

У четвер США офіційно повідомили інших учасників договору про своє рішення, а формальний вихід буде здійснений через півроку.