Баканов займає керівну посаду в іспанській фірмі

Глава Служби Безпеки України Іван Баканов займає керівну посаду в іспанській комерційній фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada.

Про це заявили журналісти проекту Схеми: корупція в деталях, оприлюднивши результати свого розслідування на сайті Радіо Свобода.

Під час свого розслідування журналісти з’ясували, що компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada зареєстрована в провінції Жирона.

“Іван Баканов з 2015 року і до цього дня займає в ній посаду administrador único, тобто одноосібний адміністратор, особа, уповноважена на всі дії від імені фірми. Про це свідчить актуальна виписка з реєстру юридичних осіб Іспанії. Таким чином дана особа має повноваження виконувати всі дії від імені фірми”, – говориться в статті.

Повідомляється, що статутний капітал фірми – 3000 євро. Компанія спеціалізується на зведенні будинків і різних операціях з нерухомістю.

“З відкритих реєстрів неможливо дізнатися, чи діє компанія зараз, оскільки вона не подає річні звіти. Саме це стало причиною того, що фірма в списках податкової інспекції Іспанії числиться як порушник”, – кажуть журналісти.

За словами журналістів, ті також звернулися до Державного реєстру юридичних осіб провінції Жирона, в якій зареєстрована ця компанія. Там запевнили, що фірма діє і не ліквідована. Для припинення діяльності компанія спочатку повинна закрити всі борги.

Також розслідувачі звернулися до Івана Баканова, але той, за їхніми словами, особисто відмовився коментувати цю інформацію. Однак, за даними прес-служби СБУ, іспанська компанія, якою керує Баканов, ліквідована, а глава СБУ не займається комерційною діяльністю.

“На аргумент, що в Державному реєстрі Іспанії ця компанія значиться як неліквідована, а Іван Баканов досі є її чинним одноосібним адміністратором, в прес-службі СБУ зазначили, що з цим питанням “будуть розбиратися”, – резюмували в сюжеті “Схеми”.

У березні 2020 року президент України Володимир Зеленський подав зі статусом «невідкладний» законопроєкт 3196, який знову засекречує майнові декларації керівництва Служби безпеки України. Водночас під час прес-конференції сам Зеленський на запитання журналістів «Схем» щодо засекречення декларацій пообіцяв обговорити це з Іваном Бакановим і назвав того «найчеснішим головою СБУ».