У Молдові заочно заарештували олігарха-втікача Плахотнюка

Кишинівський суд заочно заарештував олігарха-втікача Володимира Плахотнюка.

Це вже другий ордер на арешт Плахотнюка і він виданий за новими звинуваченнями, які олігарху пред’явили на початку цього тижня.

Генпрокуратура Молдови 18 травня заочно пред’явила нові звинувачення Плахотнюку. Його звинувачують у створенні організованої злочинної групи, відмиванні грошей, організації та координації виведення грошей з банківської системи Молдови, відомої як «крадіжка мільярда».

Генпрокурор Олександр Стояногло повідомив, що тепер влада Молдови направить запит про екстрадицію Плахотнюка в США, де він ховається. За словами генпрокурора, сьогодні є незаперечні докази того, що саме Плахотнюк був бенефіціаром грошей, виведених молдавських банків.

Володимир Плахотнюк втік з Молдови 14 червня 2019 року, коли очолювана ним Демпартія була відсторонена від влади. Покинувши Молдавію, Плахотнюк попрямував до США і жив у Майамі, де знаходиться досі.

13 січня США оголосили про введення санкцій щодо втікача молдавського олігарха Плахотнюка і його сім’ї. Як заявив держсекретар США Майк Помпео, Плахотнюк своїми діями підірвав незалежність демократичних інститутів Молдови. Плахотнюка і його сім’ю позбавили права на отримання візи США. У той же час до закінчення діючої візи Плахотнюк залишається в США.

Перший ордер на арешт екс-лідера Демпартії Молдови видали в жовтні 2019 року.