Путін планував розгорнути масштабний наступ на Україну – генерал

Протягом усього минулого року президент РФ Володимир Путін і його Генштаб разом з політичними і військовими аналітиками намагалися дипломатичним шляхом нав’язати Україні свої правила гри, змусивши підписати угоди з бойовиками, які б, у першу чергу, були на руку Кремлю.

Про це колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко заявив виданню «Факти».

Генерал зазначив, що дипломатичні спроби ефекту не мали, економічно тиснути на Україну у Кремля також не виходить, оскільки в питанні поставок газу і нафти Україна вже практично незалежна від Росії. Тому у Путіна залишався тільки силовий варіант, вважає Романенко.

«Таке вже траплялося, коли після збройної агресії з боку РФ Україна змушена була підписувати договори, вигідні Путіну. Так, наприклад, було після Іловайська в серпні 2014 року, коли в котлі загинула велика кількість українських військових. Після Дебальцевого в лютому 2015 ситуація була ще гіршою», — пояснює заступник начальника Генштабу ЗСУ.

Саме тому Путін, впевнений Романенко, планував на весну чергове військове загострення в Україні, щоб знову змусити нас піти на поступки. Наприклад, поставити ультиматум: ви за тиждень повинні прийняти всі закони, які нас влаштовують, в іншому випадку будемо продовжувати військову агресію. Для цих цілей росіяни цілком могли зайти на територію України, захопивши східні та південні області.

«Швидше за все, могли розділити нашу країну по Дніпру для того, щоб спробувати ще раз створити так звану «Новоросію». А потім, мовляв, ви копирсайтеся, як хочете. Виходячи з потужності збройних сил РФ, вони цілком можуть це зробити», — вважає експерт.

А після захоплення на переговорах у Мінську за участю лідерів України, Росії, Франції та Німеччини українська сторона була б змушена погодитися на розведення військ. Такий «переможний хід по Україні», за інформацією генерала, в Кремлі планували завершити до параду Перемоги. І потім з позиції сили диктувати світові свої умови.