НКРЕКП звинуватила ДТЕК в штучному ціновому провалі на ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) заявила про маніпуляції на ринку та спроб дискредитації регулятора та окремих його членів.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

“В останні дні на біржовому сегменті ринку електроенергії (ринок «на добу наперед») спостерігаються безпрецедентні дії, що призводять до обвалу ціни електроенергії. Таке падіння ціни мають явно штучний характер, оскільки не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України”, – йдеться у повідомленні.

У НКРЕКП заявили, що проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що такий ціновий провал на ринку був спричинений діями групи компаній ДТЕК шляхом суттєвого скорочення закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед».

“Разом із цим, в останні дні у засобах масової інформації розпочата цілеспрямована інформаційна кампанія щодо дискредитації дій НКРЕКП, які нібито призвели до обвалу ціни та кризи в енергетиці. Чітко простежується чорна піар-кампанія щодо окремих членів НКРЕКП, яка має відверто замовний характер, а звинувачення, які висловлюють окремі політики та «експерти», є відвертим наклепом. Зокрема щодо дій члена НКРЕКП Д.Коваленка, який займає професійну та збалансовану позицію, але яка може не влаштовувати деяких учасників ринку”, – зазначають у повідомленні.

У нацкомісії заявили, що всі рішення НКРЕКП приймаються колегіально, із попереднім обговоренням, враховуючи зауваження учасників ринку та споживачів. “Члени НКРЕКП не мають бути лояльними до будь-яких фінансово-промислових груп, а збалансовують інтереси виробників, постачальників та споживачів електричної енергії, зокрема, в умовах кризи, спричиненої COVID-19, з метою збереження енергосистеми країни”, – повідомляють у НКРЕКП.

У нацкомісії додали, що враховуючи масштабну кампанію щодо дестабілізації ринку, НКРЕКП вживає безпрецедентні заходи, зокрема, на наступне засідання НКРЕКП винесено проект рішення щодо визначення мінімальних цін на ринку «на добу наперед» на рівні 980 грн/МВт у денний період та 567 грн/МВт у нічний період. “Таке рішення допоможе стабілізувати цінову ситуацію на ринку, якщо окремі учасники будуть продовжувати розпочату кампанію”, – резюмують у НКРЕКП.

У прес-службі додали, що НКРЕКП найближчим часом разом з Антимонопольним комітетом України здійснить заходи реагування щодо дій учасників ринку.