Кулеба і Сійярто підписали меморандум про взаєморозуміння

Очільники МЗС України Дмитро Кулеба та Угорщини Петер Сійярто в п’ятницю, 29 травня, підписали в Будапешті низку документів.

Про це повідомила посол України в Угорщині Любов Непоп у Facebook.

Зокрема, Кулеба і Сійярто підписали протокол між урядом України та урядом Угорщини про внесення змін до Рамкового договору між країнами про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги та Меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України та Міністерством інновації і технології Угорщини.

Також під час візиту Кулеба заявив, що Київ сподівається на те, що повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО буде відновлена.

«Я хочу наголосити тільки на одному, що немає жодних об’єктивних підстав для того, щоб між Україною і Угорщиною існували будь-які суттєві проблеми. І ми повинні перегорнути цю сторінку, ми повинні знайти всі рішення, які вигідні нашим країнам, і в подальшому підтримувати один одного у всіх можливих форматах. Ми сподіваємося на те, що буде відновлена ​​повноцінна підтримка Угорщиною України в НАТО», – сказав Кулеба.

За словами міністра, Угорщина завжди може сподіватися на підтримку її ініціатив у Центральній Європі з боку України, оскільки Україна також належить до великої родини центральноєвропейських держав.

«І ми налаштовані працювати на результат, на позитивний результат, коли обидві наші країни будуть вигравати від співпраці, а не програвати від конфронтації», – наголосив Кулеба.

Як відомо, Угорщина вимагає від України відтермінування імплементації мовної статті закону про освіту, а також скасування його дії на приватні навчальні заклади. Через ухвалення цього закону вона блокує співпрацю України та НАТО, зокрема зустрічі комісії Україна-НАТО на високому рівні.