РФ розширить свої військові бази у Сирії

Росія має намір розширити свої військові бази в Сирії.

Відповідне розпорядження підписав президент РФ Володимир Путін, згідно з яким міноборони Росії за участі МЗС країни належить провести переговори з Сирією про передачу російським військовим додаткового нерухомого майна і акваторії в рамках угоди про розміщення авіаційної групи, повідомляє DW.

Розпорядження санкціонує підписання міністерством оборони відповідного протоколу про передачу Росії додаткового нерухомого майна і акваторії.

У Росії в Сирії є авіабаза “Хмеймім” і військово-морська база в порту Тартус.

Угода між РФ і Сирією про розміщення російської авіаційної групи була підписана в Дамаску в 2015 році. Згідно з документом, Росія на прохання Сирії розміщує на її території авіагрупу. Для цього Сирія надала аеродром “Хмеймім”, а також необхідну територію.

Угоду про розміщення в Тартусі на 49 років пункту матеріально-технічного забезпечення ВМФ РФ Москва і Дамаск підписали у 2017 році. У минулому вересні російські військові повідомили, що на базі ВМФ РФ в Тартусі створено судноремонтний центр.

Згідно з російсько-сирійською угодою про пункт матеріально-технічного забезпечення в Тартусі, там можуть розміщуватися до 11 кораблів, включаючи кораблі з ядерною енергетичною установкою.

Росія у громадянській війні в Сирії підтримує уряд Башара Асада. На адресу російських військових нерідко лунали звинувачення в численних цивільних жертвах під час бомбардувань, які вони здійснюють.