США звинувачують Росію в прагненні створити геостратегічний плацдарм в Африці

У США припускають, що перекидання російських винищувачів до Лівії може допомогти Москві створити геостратегічний плацдарм у Північній Африці.

Про це в п’ятницю, 29 травня, заявив бригадний генерал Грегорі Хедфілд, заступник голови розвідки Африканського Командування збройних сил США (AFRICOM), передає DW.

За словами Хедфілда, 14 російських літаків перекинуті в Лівію не тільки з метою підтримати “Лівійську національну армію” (ЛНА) генерала Халіфи Хафтара, який веде бойові дії проти міжнародно визнаного лівійського уряду народної згоди (ПНС). “Підтримка ЛНА і підтримка генерала Хафтара на ділі означають не прагнення виграти війну, а створити власні укріплення” в Лівії, вважає генерал.

“Якщо Росія забезпечить собі постійні позиції в Лівії і, що ще гірше, розмістить там ракетні комплекси дальнього радіусу дії, це змінить правила гри для Європи, НАТО і багатьох західних Націй”, – підкреслив генерал Хедфілд.

Москву звинувачують у перекиданні Міг-29 до Лівії

Раніше, 26 травня, AFRICOM звинуватив Москву в перекиданні до Лівії кількох сучасних винищувачів МіГ-29 і Су-24 для підтримки російських найманців, що борються за генерала Хафтара. Як доказ американці надали фотографії лівійської авіабази Ель-Джуфра, зроблені 19 травня, де видно кілька літаків МіГ-29. Вони “були перефарбовані, щоб замаскувати їх російське походження” до прибуття в Лівію, стверджують військові США.

“У міру того, як Росія продовжує роздувати полум’я лівійського конфлікту, регіональна безпека в Північній Африці викликає все більше занепокоєння”, – йдеться в заяві AFRICOM.

Тим часом, 25 травня повідомлялося про можливе виведення бійців ПВК Вагнера з Лівії. Сили ПНС Лівії в останні тижні домоглися значних успіхів у боях з прихильниками ЛНА. У Москві запевняють, що російських бойових літаків у Лівії немає. Громадянська війна в Лівії йде з 2011 року після повалення Муаммара Каддафі.