Рейтинг прем’єра Японії впав до мінімуму за два роки

Рівень підтримки Уряду прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе вперше з травня 2018 року впав нижче 40%, свідчать дані дослідження, проведеного агентством Кіодо.

Так, лише 39,4% респондентів висловилися на підтримку чинного уряду, що на 2,3 процентних пункти нижче в порівнянні з даними початку місяця. Несхвалення висловили 45,5% респондентів.

Крім цього, більше 81% відповідачів вважають, що заходи економічної підтримки населення у зв’язку з епідемією коронавірусу є занадто повільними.

Іншим істотним приводом для невдоволення став скандал навколо колишнього головного прокурора Токіо Хірому Курокави. Він був також другою особою в національній системі прокуратури і був основним претендентом на посаду головного прокурора країни. Незважаючи на діючий в країні режим надзвичайної ситуації і заклики центрального уряду до жителів залишатися вдома, Курокава двічі порушив режим самоізоляції в травні для того, щоб зіграти в маджонг на гроші з журналістами. Азартні ігри в Японії знаходяться під забороною.

Дослідження Кіодо проводилося по телефону з п’ятниці по неділю по всій країні. Даних про кількість респондентів поки немає. Останній раз рейтинг прем’єра Японії, за результатами опитувань агентства Кіодо, падав нижче 40% в травні 2018 року на тлі скандалів навколо можливої причетності Абе до махінацій навколо двох освітніх установ – “Морітомо Гакуен” і “Каке Гакуен”, а також недостатністю пояснень, які прем’єр і його адміністрація дає з цього приводу.