Клінтон готова зайняти більш жорстку позицію щодо Росії, ніж Трамп чи навіть Обама – ЗМІ

Ще йдучи з посади держсекретаря США в 2013-му році, Гілларі Клінтон порадила президенту Бараку Обамі зайняти більш жорстку позицію щодо Володимира Путіна, пише видання Foreign Policy.

Оскільки, зізналася вона, так зване «перезавантаження» відносин Вашингтона з Москвою закінчилася невдачею. Адміністрація Обами не дослухалася до поради Клінтон, і тому тепер у ході передвиборної кампанії кандидатка від демократів намагається дистанціювати себе від курсу зовнішньої політики Обами, повідомляє автор матеріалу.

Головна відмінність між позиціями Обами та Клінтон – це заклики Клінтон ввести в Сирії зону, вільну від польотів. Це ще одне підтвердження агресивного підходу Клінтон до побудови відносин із Москвою, який полягає в тому, що Путіну не можна довіряти, а розмовляти з ним потрібно з позиції сили. Такий підхід суттєво відрізняється від м’якої позиції кандидата від республіканців Дональда Трампа і його закликів співпрацювати з Москвою. Водночас, жоден із кандидатів не представив детального плану побудови політики щодо Москви, зазначає автор.

Із наближенням перших дебатів між Клінтон і Трампом, які мають відбутися в понеділок, Росія залишається центральним пунктом в аргументі кандидатки від демократів, який їй дався в жорсткій боротьбі проти кандидата від республіканців: досвід переважає над інстинктом. На відміну від Клінтон, що працювала у сфері національної безпеки, роки досвіду Трампа з Росією складаються більшою мірою з конкурсу «Міс Всесвіт» у Москві, щирого захоплення тактиками Путіна і темних ділових зв’язків із кремлівськими дружками, підкреслює видання.

В інтерв’ю два роки тому Клінтон сказала, що вона не була здивована, коли Москва вторглася в Україну й анексувала Крим. Цей крок узгоджувався з намірами Путіна відновити статус Росії як наддержави, і більшість чиновників США об’єдналися в засудженні її. Військовий вступ Росії в сирійський конфлікт, тим не менш, застав багатьох зненацька, хоча Клінтон ще більше двох років тому закликала Сполучені Штати бути більш діяльними щодо своєї відповідальності як глобального лідера. Для того, щоб не робити більше в Сирії, США стали співучасниками в «кривавій безвиході», вона написала в 2014 році. Поки ця ситуація триває, Сполучені Штати і їхні союзники «не зможуть ігнорувати її», повідомляє Foreign Policy.

Джерело: Голос Америки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.