Росія не хоче зберігати конфлікт на сході України «в замороженому стані назавжди», – Лавров

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров стверджує, що Росія не хоче зберігати конфлікт на сході України «в замороженому стані назавжди».

Про це він сказав сьогодні в Москві, виступаючи у Фонді публічної дипломатії імені Горчакова.

«Росія зацікавлена у розв‘язанні конфлікту біля своїх кордонів більше, ніж будь хто інший, незважаючи на те, що періодично ви чуєте твердження, що ніби ми хочемо штучно цей конфлікт затягувати, зберігаючи його в такому замороженому стані назавжди. Це спроби перекласти проблему з хворої голови на здорову», – зазначив Лавров.

Він заявив про необхідність докласти зусиль для відновлення взаємодовіри, яка була серйозно підірвана через «українську криз».
«Всі ми згодні з тим, що на порядку денному залишається швидке і повне виконання Мінських угод, у рамках яких Київ взяв на себе цілком конкретні зобов`язання надати Донбасу особливий статус, закріпивши його в Конституції України, ухвалити закон про амністію, провести місцеві вибори», – запевнив глава МЗС РФ.

«Наголошую, що йдеться про базові європейські стандарти, які передбачають для громадян право на місцеве самоврядування, на безперешкодне використання рідної мови», – додав він.
Лавров вважає, що спроби ізолювати Росію не раз призводили до тяжких наслідків для всієї Європи.

За його словами, в сучасному взаємопов`язаному світі створити окремі острівці безпеки більше не вдасться.

«Загальні для всіх проблеми потрібно розв‘язувати спільно. А, отже, без об`єднання всіх держав забезпечити Європі гідне місце в новій системі світобудови не вийде. Історія не раз показувала, що спроби ізолювати Росію незмінно приводили до тяжких наслідків для всього континенту», – сказав він, і додав, що активне залучення Росії супроводжувалося тривалими періодами стабільності.

Довідка: Росія у березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим і почала дестабілізувати обстановку на Донбасі. РФ поставляє терористам «ДНР» і «ЛНР» озброєння і направляє на Донбас найманців і свої регулярні війська. Із середини квітня 2014 року в Луганській і Донецькій областях тривають бойові дії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.