Арбузова підозрюють в розтраті коштів НБУ при створенні телеканалу «БТБ»

Екс-голова Національного банку України Сергій Арбузов є підозрюваним у розтраті коштів НБУ при створенні телеканалу «Банківське телебачення». Справу проти нього було виділено в окреме провадження. Про це свідчить постанова Печерського райсуду Києва від 21 грудня.

У травні 2014 року Арбузову було винесено повідомлення про підозру у скоєнні злочину. А саме, «діючи з корисливих мотивів поліпшення свого іміджу за рахунок державних коштів і збагачення пов’язаних з ним інших осіб», зловживаючи службовим становищем, в червні 2011 року він «незаконно створив телерадіоорганізацію Національного банку України у вигляді ТОВ «Банківське телебачення» і протягом 2011-2013 рр. розтратив державні кошти НБУ в розмірі 220 млн грн шляхом перерахування їх Нацбанком у статутний капітал зазначеної фірми», – йдеться в постанові суду.

Восени минулого року адвокат Арбузова Євген Пелихос поскаржився в суд на бездіяльність прокуратури, яка не надавала йому матеріали для ознайомлення. Проте саме із-за виділення матеріалів за Арбузову матеріали справи адвокатові не надавалися.

На даний момент, прокуратура проводить окреме розслідування за підозрою Арбузова, а також окремо – за фактом розтрати 220 млн грн шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами НБУ протягом 2011-2013 рр.

Нагадуємо, що Арбузов очолював НБУ з грудня 2010 р. по грудень 2012 р., після чого він став першим віце-прем’єром, а в січні 2014-го – прем’єр-міністром. В лютому 2014 р. втік за кордон, і з квітня перебуває у розшуку. ТОВ «Банківське телебачення» більш ніж півроку після створення очолювала Олена Сильнягіна. Вона значиться у засновниках банку «Глобус», бенефіціарним власником якого є Валерій Прохоренко, якого ЗМІ називали «правою рукою» Арбузова в НБУ. Надалі директором «БТБ» була Світлана Криворучко. З жовтня минулого року керівником «Банківського телебачення» є Андрій Шеремет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.