РФ нарощує потужності з видобутку газу в економічній зоні України в Чорному морі – Держприкордонслужба

Російська Федерація нарощує потужності з видобутку газу у виключній (морській) економічній зоні України в Чорному морі, в районі Одеського газового родовища.

Про це повідомив начальник відділу Морської охорони штабу Південного регіонального управління Держприкордонслужби капітан I рангу Сергій Маймула сьогодні на прес-конференції в Одесі.

За його словами, це зафіксовано під час спеціальної морської операції з висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища, в північно-західній частині Чорного моря, яка проводилась 1 грудня.

«Ми спостерігаємо нарощування РФ потужностей з видобутку газу. Бо до цього там здійснювала діяльність одна самопідйомна бурова установка (СПБУ) «Таврида», а в даний час туди перебазовано більш сучасну установку «Україна». Це дасть змогу збільшити обсяги видобутку газу», – сказав Маймула.

Він зазначив, що обидві установки є власністю України і були захоплені Росією в період окупації Автономної Республіки Крим. Крім того, зафіксовано, що РФ самовільно змінила назву СПБУ «Україна» на «Крим-1».

Маймула наголосив, що в даний час діяльність Росії з видобутку газу в Чорному морі здійснюється лише за 80 км від України, тоді як до берега Росії – 180 км.

Нагадаємо, Держприкордонслужба України провела спеціальну морську операцію з висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища, в північно-західній частині Чорного моря.

1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони «Григорій Куроп`ятников» було виявлено дві працюючі самопідйомні бурові установки, захоплені Росією в період окупації Автономної Республіки Крим. Суднокоманди бурових установок та інші, зокрема й озброєні особи, не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників.

Відтак у район Одеського газового родовища підійшов російський військовий корабель, який на порушення норм міжнародного морського права здійснив небезпечне маневрування поблизу українського корабля.

Всі порушення задокументовано й передано представникам правоохоронних органів, прокуратури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.