НСК Олімпійський заборгував Фінінпро – 2,231 млрд грн

Державна аудиторська служба провела аудит діяльності НСК “Олімпійський”, щоб з’ясувати причини збитковості підприємства.

“На сьогодні підприємство має великі суми боргів, його майно і банківські рахунки заарештовані.

Сталося це тому, що держава не виконала своїх зобов’язань по повному фінансування робіт з будівництва та реконструкції стадіону до Євро-2012, а також через відсутність державної підтримки на погашення зобов’язань, які взяла підприємство для реконструкції стадіону відповідно до міжнародних стандартів.

Підприємство вже протягом п’яти років має борги, зокрема, перед підрядниками за виконані будівельні роботи на суму понад 145 млн грн. Як результат, за позовами підрядних організацій судові органи прийняли рішення про стягнення з спорткомплексу боргу на суму 93 млн грн і 61,7 млн ​​грн штрафних санкцій”, – зазначається в повідомленні.

Крім того, стало відомо, що підприємство брало зобов’язання по реконструкції стадіону і будівництва нових об’єктів спорткомплексу бюджетними коштами і коштами безпроцентної позики у державного підприємства “Фінансування інфраструктурних проектів” під державні гарантії міжнародних організацій.

“Зараз заборгованість НСК “Олімпійський” перед “Фінінпро” за договорами безпроцентної цільової позики становить майже 2,231 млрд грн. За умовами договору з “Фінінпро” спорткомплекс за отримання і використання цих безвідсоткових позик повинен щорічно сплачувати 800 тис грн”, – сказано в заяві Державної аудиторської служби.

Крім того, зазначається, що доходи НСК “Олімпійський” від проведення футбольних матчів залежать від відвідуваності і останнім часом мають тенденцію до зменшення.

За умовами договору з “Динамо” підприємство фактично позбавлене права проводити матчі за участю інших футбольних команд без відповідного дозволу “Динамо”, тоді як спорткомплекс має статус національного спортивного закладу “.

Нагадаємо, на НСК “Олімпійський” пройде фінал Ліги чемпіонів 2017/2018.