НАБУ: Іноземні банки та компанії вивели з України понад 2,27 млрд грн, 428 млн дол. США

Іноземні банки та компанії причетні до завдання більш як третини усіх збитків від злочинів, які розслідує Національне антикорупційне бюро.

Про це йдеться у прес-службі НАБУ.

Наразі НАБУ встановило комерційні структури зі щонайменше 10 країн світу, за участі яких із України було виведено понад 2,27 млрд грн, 428 млн дол. США, 4,3 млн євро та 825 тис. фунтів стерлінгів.

Слідство вже встановило причетність іноземних суб’єктів до корупційних схем, реалізованих на низці українських держкомпаній.

Зокрема, у “Укргазвидобування”, “Електроважмаш”, “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК), “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ), “Адміністрація морських портів України”, “Одеський припортовий завод” (ОПЗ) тощо.

Найчастіше кінцевими бенефіціарами таких закордонних компаній є громадяни України, а корупційні гроші виводяться за кордон і використовуються із метою створення в Україні нових схем і для фінансування приватних потреб їхніх організаторів.

Найчастіше такі компанії-посередники мають “прописку” у Великій Британії та Республіці Кіпр, там українських корупціонерів приваблюють низьке оподаткування, спрощена фінзвітність та високі гарантії конфіденційності.

Тим часом банківські операції найчастіше здійснюються через фінустанови у Латвії та Австрії, оскільки банки там працюють швидко та мають жорсткі стандарти дотримання банківської таємниці.

Нагадаємо, НАБУ викрило завдання збитків державі на 85 мільярдів гривень. Національне антикорупційне бюро відзвітувало про результати своєю роботи – детективи відомства здійснюють досудове розслідування у 319 кримінальних провадженнях.

Протягом березня НАБУ повідомила про підозру дев’яти  особам, стосовно 12 осіб прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури складено обвинувальні акти.

У березні НАБУ скерувала п’ять справ до суду.