Рада позбавила Артеменка депутатського мандата

Верховна Рада України підтримала проект постанови “Про дострокове припинення повноважень народного депутата України Андрія Артеменка” (№6445).

За відповідне рішення проголосувало 244 народних депутати.

“Припинити достроково повноваження народного депутата України Артеменка Андрія Вікторовича, обраного в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, Радикальна Партія Олега Ляшка, у зв’язку з припиненням громадянства України”, – ідеться в тексті постанови.

Як відомо, 15 травня Комітет ВР з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради запропонував парламенту достроково припинити повноваження народного депутата Артеменка.

21 квітня Генеральна прокуратура звернулася до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з проханням ініціювати через Державну міграційну службу процедуру втрати громадянства України Артеменком, посилаючись на наявність у нього паспорта громадянина Канади. Згодом стало відомо, що ДМС опрацювала матеріали щодо Артеменка і направила їх в Комісію з питань громадянства при президентові України.

5 травня на офіційному сайті ДМС з’явилося повідомлення, що президент Петро Порошенко підписав указ про позбавлення Артеменка громадянства України.
11 травня Вищий адміністративний суд відкрив провадження за позовом Артеменка, в якому депутат оскаржив указ президента про позбавлення його українського громадянства.

Раніше Радикальна партія виключила Артеменка з фракції. Це сталося після того, як стало відомо, що той передав план нормалізації відносин між Україною і Росією екс-раднику президента США Майклу Флінну незадовго до його відставки. Серед іншого, план містить ідею проведення всеукраїнського референдуму про передачу Криму Росії в оренду на 50-100 років, а також передбачає виведення російських військ з території України.

Артеменко запевняв, що так званий «План примирення України з Росією» був ініціативою Радикальної партії.