Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу «Нафтогазу» про перегляд контрактної ціни з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимогу Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» про перегляд ціни за укладеним у 2009 році контрактом на закупівлю природного газу у російського газового монополіста компанії «Газпром» з урахуванням ринкових умов.

Про це повідомила прес-служба Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України».

«Арбітраж задовольнив вимогу «Натфогазу» про перегляд контрактної ціни з «Газпромом» з урахуванням ринкових умов», – йдеться у повідомленні.

Заступник голови МЗС Олена Зеркаль повідомила, що арбітраж допоможе “усунути всі сірі зони в контрактах, які надавали можливість Газпрому трактувати іх на свою користь”.

Майже три роки тому, 16 червня 2014 року російський “Газпром” та “Нафтогаз” з різницею в кілька годин звернулися у Стокгольмський міжнародний арбітраж із позовами один проти одного.

“Газпром” вимагав стягнення із “Нафтогазу” 4,5 млрд доларів за поставлений, але не оплачений газ.

По-перше, йшлося про борг у майже 1,5 млрд доларів за листопад-грудень 2013 року.

Саме борги, накопичені у другій половині 2013 року, дали поштовх московським домовленостям між президентами Януковичем та Путіним у грудні минулого року.

Згідно із цими домовленостями, ціну на російський газ для України знизили від 400 до 268 дол. за тис кубів в обмін на політичні поступки у вигляді відмови від європейської інтеграції.

До цих домовленостей належить також і отримання кредиту на 3 млрд доларів, оформлені у єврообігаціях, судова суперечка щодо яких нині триває у Лондоні.

Друга частина боргу у 3 млрд доларів сформувалася за квітень-травень 2014.

Саме на цей час припало максимальне загостерення внутрішньополітичної ситуації в Україні та її відносин із Росією через анексію Криму і початок конфлікту на сході країни.

Нова українська влада, яка прийшла на заміну команді президента Віктора Януковича, який втік до Росії, відмовилася платити за газові рахунки, називаючи ціну у 400 доларів за тис. кубів, до якої повернувся російський монополіст, “неринковою”.

позовні вимоги

“Нафтогаз” натомість вимагав встановити справедливу ринкову ціну, а також відшкодувати переплати за поставки газу від 2010 року.

Сума первинних претензій “Нафтогазу” становила 6 млрд доларів.

На час початку арбітражу Україна була третім ринком “Газпрому” після Німеччини і Туреччини, і, за словами тодішнього українського прем’єра Арсенія Яценюка, лише за час дії контракту, укладеного у січні 2009 року, сплатила Росії за газ близько 50 млрд доларів.

Суперечка у Стокгольмському арбітражі розділилася на дві частини, – щодо контракту постачання російського газу до України та контракту на транспортування російського газу до Європи територією України.

Згодом “Нафтогаз” додав ще один пункт до суперечки, оскарживши умову контракту про заборону реекспорту газу.

Крім того, за три роки суми вимог обох сторін зросли у рази.

За даними “Нафтогазу”, станом на 29 травня 2017 року позовні вимоги сторін досягли:

  • з боку “Нафтогазу” – 30,3 млрд доларів (18 млрд доларів за контрактом на постачання газу і 12,3 млрд доларів за контрактом на транзит),
  • з боку “Газпрому” – 47,1 млрд доларів (переважно за контрактом на постачання газу).