Сенат США схвалив поправку, яка передбачає посилення санкцій щодо Росії

Американські сенатори проголосували за посилення антиросійських санкцій. За відповідне рішення проголосували переважна більшість сенаторів, “проти” – двоє.

Йдеться про поправку до законопроекту, який спочатку передбачав в списку санкцій тиск на Іран.

Напередодні глава банківського комітету Сенату США Майк Крейпо заявив, що метою санкцій є посилення економічного тиску, оскільки “росіяни навчилися жити рамках економічних обмежень існуючого режиму санкції”.

“Резюмуючи, поправка Крейпо, Брауна, Коркер, Кардін виконує чотири завдання: вона підсилює і розширює існуючі санкції проти Росії, вона створює нові санкції проти Росії, вона переводить Конгрес на більш високий рівень, ніж раніше, формуючи механізм, завдяки якому скасування санкцій проти РФ буде можливо лише в разі, якщо за це проголосує Конгрес. Крім того, вона підвищує можливості Мінфіну фіксувати незаконне фінансування, включаючи незаконні фінансові потоки, пов’язані з Росією “, – заявив голова комітету, виступаючи в сенаті.

Санкції передбачають посилення вже існуючих заходів проти Росії. Згідно з текстом поправки, американським компаніям і фізичним особам будуть заборонені операції з російськими банками з наданням фінансування довше, ніж на 14 днів. В даний час це обмеження становить 90 днів.

Крім того, мова йде про обмежувальні заходи для енергетичного сектора. Документ пропонує обмежити тривалість угод з наданням фінансування російським енергетичним компаніям до 30 днів. У документі також описується нове положення, за яким президент США не зможе послабити або скасувати санкції проти Росії без згоди Конгресу.

Напередодні глава американської дипломатії Рекс Тіллерсон, коментуючи законопроект, заявив законодавцям, у нього немає впевненості в результативності розглянутих заходів. За його словами, на цьому етапі важливіше розібратися зі станом американо-російських відносин, яке “не відповідає ні інтересам Сполучених Штатів, ні світової стабільності”.

Разом з тим, він заявив про можливість самостійно інформувати конгресменів в тих випадках, коли посилення політики щодо Росії необхідно. На підпис президента США Дональда Трампа в Білий дім США документ надійде після того, як буде прийнятий Конгресом. Для цього він попередньо повинен також бути схвалений Палатою представників.