США в часи Обами розмістили кібербомбу в системах інфраструктури РФ – Washington Post

У системах російської інфраструктури розміщена американська кіберзброя, яку схвалив екс-президент Барак Обама ще 2016 року.

Про це йдеться у матеріалі Washington Post.

Так, у разі критичного загострення відносин між США та Росією може вибухнути “цифровий еквівалент бомби”. Схвалити застосування кіберзброї може чинний президент.

Як пише видання, вперше Барак Обама дізнався про втручання Росії в американські вибори у серпні 2016 року. Тоді ФБР ознайомило його та його старших помічників зі своїми звітами в умовах повної секретності. Іншим членам Білого дому про спробу втручання розповіли пізніше.

Повідомляється, що у секретному звіті ФБР йшлося про те, що президент РФ Владімір Путін особисто віддав наказ російським спецслужбам нашкодити кандидату від Демократичної партії Гілларі Клінтон і допомогти її опоненту Дональду Трампу.

Після цього команда Обами чекала на підтвердження достовірності отриманої інформації від АНБ та ЦРУ. Утім після виборів робота сповільнилася, оскільки урядовці почали готувати заходи, які б завадили новообраному президенту Трампу скасувати ініціативи свого попередника.

Нагадаємо, центральне управління розвідки США дійшло висновку, що Росія втрутилася в президентські вибори, щоб допомогти Дональду Трампу перемогти. Через це США вислали з країни 35 російських дипломатів і закрили два російських дипломатичних компаунди в Нью-Йорку і Меріленді у відповідь на втручання Росії у вибори у США та утиски американських дипломатів в Москві. Розслідування про ймовірне втручання Росії в проведення минулорічних президентських виборів у США доручили надсекретному відділу ФБР.

Міністерство юстиції США 17 травня призначило спеціального прокурора для розслідування втручання Росії в американські вибори і зв’язків Дональда Трампа з російськими чиновниками. Ним став 72-річний екс-глава ФБР Роберт Мюллер, який вважається незалежною фігурою, що не пов’язана ні з однією з двох провідних політичних партій Сполучених Штатів.