Правоохороний комітет підтримав законопроект про можливе призначення Генпрокурором Юрія Луценка (доповнено)

Комітет з питань законодавчого забезпечення та  правоохоронної діяльності на своєму засіданні прийняв рішення підтримати законопроект №4481 “Про внесення зміни до статті 40 Закону України “Про прокуратуру” щодо вимог на посаду Генерального прокурора України”. За дане рішення проголосували всі члени Комітету.

Текст даного законопроекту наразі відсутній, авторами виступили народні депутати від фракції БПП Микола Паламарчук, і депутатської групи “Воля народу” Віктор Развадовський.

Як стало відомо із слів членів Правоохоронного комітету, які перед голосуванням обговорювали даний закон, “претендентом на посаду Генерального прокурора України може бути особа  без юридичного стажу, але з ефективним організаторським досвідом, є професійна та здатна за своїми моральними – діловими якостями очолити Генеральну прокуратуру України”.

Також, на посаду Генерального прокурора України може бути призначений громадянин України, який:

1) має вищу освіту;

2) має стаж роботи в галузі права не менше трьох років;

3) володіє державною мовою;

4) щодо якого відсутні обставини, передбачені частиною п’ятою статті 27 цього Закону;

5) має високі морально-ділові, професійні якості та організаторські здібності.”

Щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань», реєст. № 4469, авторами якого є народні депутати від “Блоку Петра Порошенка” Сергій Алєксєєв та Руслан Князевич, Комітет прийняв рішення відправити документ на доопрацювання.

Сам Юрій Луценко в ефірі 112 каналу також заявив, що голосував за законопроект Алєксєєва.

“Таким чином майбутній прокурор може бути людиною з-поза системи, однак він не зможе взяти в команду таких самих людей з-поза системи”, – сказав Луценко про схвалений законопроект 4481.

“Я розчарований рішенням комітету, більше того, його (законопроект 4469 – ред.) не можна буде змінити у Верховній Раді, бо законопроект не просто відхилено, а повернуто назад розробникам”, – зазначив Луценко.

За словами Луценка, цей законопроект більше не може бути предметом розгляду у Верховній Раді. “Коли законопроект повертається, він знімається з розгляду. Колеги все добре придумали”, – пояснив він.

Свою чергу, Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін сказав, що Комітет підтримав законопроект, який дозволить лідеру фракції “Блок Петра Порошенка” Юрію Луценку стати генеральним прокурором.

“Цей законопроект якраз дає можливість президенту завтра або післязавтра виконати свій конституційний обов’язок і внести, після того як ми це приймемо, в цілому, ту кандидатуру прокурора, яку він побажає … Згідно із законопроектом №4481 Юрій Луценко як раз і може стати генпрокурором”, – сказав він.

Кожем’якін також підкреслив, що підтримує кандидатуру Луценка на посаду генпрокурора. “Я сказав сьогодні Луценко, що підтримую його, і комітет доопрацює і допоможе змінити деякі законодавчі акти, які сьогодні вбудовані в закон №4469. Луценко має три роки досвіду в області права як глава МВС. Це зараховується за нашим законодавством”, – сказав він .

Крім того, глава комітету прокоментував заяву народного депутата від фракції “Народний фронт” Антона Геращенко, який заявляв, що за законопроектом №4481 Луценко немає права обійняти посаду Генпрокурора.

“Що стосується пана Геращенко, я розумію, чому він так нервує. ​​Ми відправили на доопрацювання закон, в який вони вбудували примхи “Народного фронту “, це №4057, законопроект про заочний засудження та полювання за грошима Януковича”, – резюмував Кожем’якін.

Інформаційне агентство “Центр новин”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.