В Одесі зняли фільм про історію релігійного екстремізму в Росії

У лютому 2019 року очікується прем’єра незвичайного фільму українського виробництва в жанрі художньо-документального кіно.

Темою повнометражного фільму “Ліцензія на злочин“, тривалістю близько 90 хвилин, є непопулярне і незручне для східних сусідів питання, а саме – релігійний екстремізм, який зведений в Росії мало не на рівень державної політики.

У фільмі буде представлено унікальний документ – «Підручник патріота Росії зі сприяння органам безпеки у воєнний і передвоєнний особливий період». Що характерно, так званий підручник «патріотів» датований 2014 роком, який залишився в історії як рік анексії Криму і війни на сході України, в ході якої з’явилися невизнані світовою спільнотою ЛНР і ДНР.

Ініціатором проекту виступила громадська організація «Кавальер», яка протягом останніх 4 років викриває діяльність РПЦ і групи афілійованих державою так званих «антисектантських» і «антикультових» структур. Саме ці організації використовуються для боротьби з інакомисленням на території РФ і для знищення неугодних осіб або організацій. Всі ці фактори вказують на те що фільм не призначений для широкої публіки. Однак з іншого боку саме ці причини можуть зробити його вкрай популярним на хвилі ескалації конфлікту з Росією за підтримки української сторони західними партнерами.

В незвичайному фільмі знімаються Анатолій Пашинін та Стас Домбровський. Обидва актори з одного боку відрізняються певною скандальністю, що при цьому не завадило їм зібрати різні акторські нагороди і змусити кіношну тусовку рахуватися з ними.

Анатолія Пашиніна багато шанувальників кіно можуть знати за такими роботами як «Адмірал» та «Грозові ворота», в той час як Домбровський відзначився в 2017 році фільмом «5 терапія», яка продовжує збирати нагороди на міжнародних кінофестивалях.

До речі Анатолій Пашинін відмовляється давати будь-які коментарі з приводу його участі в зйомках фільму «Ліцензія на злочини», що викликає додатковий інтерес до цієї роботи. Справа в тому що всім шанувальникам світу кіно відомий характер Пашиніна і його підхід до вибору картин і режисерів. Що ж стосується режисера, то в цьому випадку все більш ніж незвично. Костянтин Слободянюк є главою громадської ради організації «Кавальер» і не є професійним режисером.

«У цьому фільмі я став режисером мимоволі. Справа в тому, що ми вирішили обмежити доступ до підручника «патріотів», без якого сценарій фільму був би безглуздим. А так як професійні режисери мають розгалужені зв’язки, в тому числі і з громадянами РФ, ми вирішили відмовитися від ідеї працювати з професійними режисерами. Ми не могли допустити витоку інформації до виходу фільму в лютому»

Костянтин Слободянюк є одним з небагатьох людей, хто готовий відкрито відповідати на питання, пов’язані з фільмом «Ліцензія на злочини». За його словами практично ніхто крім оператора-постановника Олексія Книжника не знає повної картини того що увійде до фінальної версії фільму. Нібито такий підхід також пов’язаний зі специфікою фільму і підвищеним інтересом представників Російської Федерації, які не розуміють чого чекати від цієї картини.

«Як оператор-постановник я можу сказати тільки те що фільм буде складатися з трьох сюжетних ліній. Близько 30% часу ми приділимо художній реконструкції подій 2015-2017 року. Для цього ми власне і знімали ігрові сцени в Одесі з Пашиніним, Домбровським та цілою низкою молодих акторів. Інша частина фільму буде порівну розділена між аналітикою і знайомством з підручником патріотів»

Доля підручника «патріотів» заслуговує на думку режисера фільму окремої екранізації. Як це часто буває не обійшлося без удачі, яку режисер фільму вважає закономірністю:

«Якби «Кавальер» протягом 4 років не вів активну і безкомпромісну боротьбу з проявами релігійного екстремізму, навряд чи б одного чудового дня «Підручник патріотів» прийшов саме до нас на пошту. До речі ми не стверджуємо що цей документ оригінал. Але він точно заслуговує на детальний аналіз експертів з СНД, Європи і США. Глядач повинен мати можливість зробити власний висновок. Ми в деяких речах допоможемо лише зіставити дані. Пашинін та Домбровський, на мій погляд, прекрасно зіграли свої ролі, завдяки чому ми отримали художню реконструкцію, яка знайомить глядача з долею певного людини – того самого, хто передав нам «Підручник патріотів». За його словами він пройшов через три етапи підготовки «патріотів», але в певний момент зламався і покинув Росію через те що не був готовий заживо спалювати людей у кінотеатрах під час прокату фільму “Матильда”»

Варто зауважити, що зйомки ігрових сцен були завершені в Одесі 20-го грудня. Тепер залишається тільки чекати тізера фільму і звичайно ж прем’єри, яку в лютому 2019 року має забезпечити команда кінокомпанії «Статус».

Анатолій Луцюк, спеціально для ІА “Центр новин”.