Українська Вікіпедія з нагоди Дня народження розпочинає вікімарафон з написання нових статей

Українська Вікіпедія до 15-річчя свого заснування анонсувала вікімарафон з написання нових статей.

З 26 по 30 січня в україномовному розділі Вікіпедії відбудеться Вікімарафон, присвячений 15-річчю української Вікіпедії.

Як повідомила прес-служба української “Вікіпедії”, ідея марафону полягає у написанні рекордної кількості нових статей до популярної онлайн-енциклопедії. Усі учасники зможуть отримати пам’ятні сувеніри.

“30 січня українська Вікіпедія святкуватиме 15-річчя від часу створення першої статті. З цієї нагоди Громадська організація «Вікімедіа Україна» оголошує проведення Вікімарафону з написання нових статей до української Вікіпедії, який триватиме з 26 по 30 січня 2019 року”, – зазначили у прес-службі Вікіпедії.

Організатори також зазначають, що участь у Вікімарафоні може взяти кожен охочий: “для цього слід написати нову статтю на будь-яку тему до української Вікіпедії або до іншомовних розділів Вікіпедії про Україну, зокрема кримськотатарською та англійською мовами, які свій день народження також святкують у січні”.

“Для участі слід мати обліковий запис у Вікіпедії, для цього потрібно зареєструватися у ній. Всі статті мають відповідати критеріям значимості, базуватися на підставі авторитетних джерел та посилатись на них, не порушувати авторське право, а також дотримуватись нейтральної точки зору й не містити оригінальних досліджень.
Для тих, хто не може визначитися чи знайти тему для статті, у Вікіпедії укладено спеціальні списки «червоних посилань» – статей, яких поки що бракує в онлайн-енциклопедії. Для участі в акції також не обов’язково писати статтю саме в дні проведення Вікімарафону: її текст можна підготувати заздалегідь, а вже під час акції опублікувати статтю у Вікіпедії”, – зазначили у прес-службі.

Найактивніші учасники акції зможуть отримати сувеніри з логотипом Вікіпедії від організаторів поштою або під час вікізустрічей, що відбудуться по всій Україні, від Старобільська до Львова, від Одеси до села Висоцьк на кордоні з Білоруссю. На таких заходах учасники поспілкуються із досвідченими дописувачами онлайн-енциклопедії, дізнаються більше про основні її правила, а також навчаться редагувати Вікіпедію.

Про час та місце зустрічей можна дізнатися на сторінці Вікімарафону wikimarathon.org.ua.

У Вікіпедії нагадують, що перша акція з написання статей якомога більшою кількістю україномовних користувачів відбулася 27 квітня 2014 року і була присвячена пам’яті Ігоря Костенка, Героя України, редактора Вікіпедії, який загинув 20 лютого 2014 року під час розстрілу активістів Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві. Ігор Костенко одним з перших розвивав і прагнув реалізувати ідею такої акції. З 2015 року Вікімарафон щорічно проводиться до Дня народження української Вікіпедії.

Довідка: громадська організація «Вікімедіа Україна» – українська некомерційна організація, яка займається сприянням розвитку української вікіспільноти, популяризацією проектів «Фонду Вікімедіа» в Україні, найвідомішим з яких є Вікіпедія, а також залученням до них нових знань та користувачів через реалізацію низки власних культурно-освітніх проектів. ГО «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням «Фонду Вікімедіа».

Українська Вікіпедія займає 16-те місце за кількістю статей серед 302 мовних розділів цієї багатомовний вільної онлайн-енциклопедії, і в ній налічується понад 880 тисяч статей. Щомісяця сторінки україномовного розділу отримують понад 50 млн переглядів.