Профільний комітет рекомендує парламенту ухвалити законопроект щодо захисту постраждалих унаслідок афери в банку «Михайлівський»

Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та ухвалити в цілому поданий президентом України Петром Порошенком законопроект щодо захисту постраждалих у результаті афери в банку «Михайлівський».

Відповідне рішення комітет ухвалив на своєму засіданні.

Представляючи законопроект перед членами комітету, представник президента України у Верховній Раді Артур Герасимов зазначив, що в результаті злочинної схеми в банку «Михайлівський» постраждали 14 тисяч вкладників на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

«Банком не надавалася інформація вкладникам, що на залучені кошти не поширюється гарантія Фонду», – сказав він.

Герасимов зазначив, що Фонд гарантування розгляне окремо кожну заяву вкладника банку «Михайлівський», і в разі ухвалення закону, не пізніше ніж за 20 днів після набрання чинності, Фонд почне виплати.

За його словами, зазначений законопроект дозволить запобігти використанню таких схем у майбутньому.

Законопроект також підтримали присутні на засіданні комітету представники Фонду гарантування вкладів і Національного банку України.

За інформацією НБУ, напередодні введення тимчасової адміністрації, 20 травня, коли голова правління банку «Михайлівський» Ігор Дорошенко залишив посаду, банк під прикриттям технічного збою провів низку сумнівних операцій з переказу вкладів фізосіб, збільшивши навантаження на Фонд гарантування на 1 млрд грн – до 2,6 млрд грн.

Крім того, напередодні введення тимчасової адміністрації банк «Михайлівський» уклав договори факторингу з фінансовими компаніями «Фагор» і «Плеяда», згідно з якими поступився правом вимоги за своїми кредитами. Згодом Фонд гарантування визнав ці договори нікчемними, однак зазначені компанії намагаються відстоювати свої інтереси через суд.

У серпні Національна поліція повідомила про вручення підозри та арешт екс-голови правління банку «Михайлівський» Ігоря Дорошенка, який підозрюється в розкраданні 870 млн грн коштів і доведенні банку до неплатоспроможності. Йому загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.